top of page
VSP_WE_APOLOGIZE_BANNER_2000X700_NOTITLE.jpg

Από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου 2021, η πλατεία Βικτωρίας φιλοξενεί την νέα, in-situ εικαστική εγκατάσταση του εικαστικού Αντριάν Πάτσι, «We Apologize» («Μας Συγχωρείτε»). 

 

Η πλατεία Βικτωρίας είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες και πολιτικά φορτισμένες πλατείες της Ελλάδας, αντιπροσωπεύοντας συχνά τη μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα, καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των διαφορετικών κοινοτήτων που συγκροτούν την ευρύτερη γειτονιά της Βικτώριας. Το έργο «We Apologize» δεν επιθυμεί να πάρει μία συγκεκριμένη θέση όπως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, αλλά μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε, να κοιταχτούμε, και να βρούμε τους τρόπους να ζήσουμε μαζί, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του καθένα και της καθεμίας που ζει εκεί. Απευθύνεται σε όλους και όλες μας, ανεξάρτητα από τη θέση και την τοποθέτησή μας, χωρίς να διατυπώνει το ίδιο ένα συμπέρασμα μέσα στο δημόσιο χώρο αλλά αποτελώντας ένα έναυσμα για σκέψη, όπως συνήθως συμβαίνει στο έργα του Αντριάν Πάτσι. 

 

Το έργο είναι το αποτέλεσμα μίας πολύμηνης έρευνας και συνεργασίας με παλιούς και νέους κατοίκους σχετικά με τη γειτονιά της Βικτώριας, μετά από πρόσκληση των οργανισμών Counterpoints Arts και Victoria Square Project, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Across Borders. Αποτελεί κομμάτι της πολυετούς δράσης του VSP στην ευρύτερη περιοχή της Βικτώριας, και του ερευνητικού επιμελητικού προγράμματος «Ποιος είναι ο σύγχρονος Αθηναίος;». 

 

Παράλληλα με την εγκατάσταση, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες  καθώς και συζητήσεις πάνω στις θεματικές που θέτει το έργο. Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων και των δημόσιων συζητήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

**Παρακαλούμε να δεχτείτε την ειλικρινή συγγνώμη μας για την όποια αναστάτωση ίσως να προκαλέσει η παρουσία  του έργου στην Πλατεία Βικτωρίας. Κατανοούμε ότι η  κάθε μικρή μετατόπιση από την καθημερινή μας διαδρομή και ρουτίνα, είναι ενοχλητική και αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συνυπάρξουμε με το «νέο», το «άλλο», το «άγνωστο», που ίσως να ανατρέπουν τα όσα θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητα μας.

Τα εγκαίνια της του εικαστικής εγκατάστασης θα πραγματοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου 2021 στην πλατεία Βικτωρίας, από τις 20:00.  

MG_2249.jpg

Ο Αντριάν Πάτσι, γεννημένος το 1969 στη Σκόδρα της Αλβανίας, σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων. Το 1997 εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει παρουσιάσει προσωπικές εκθέσεις σε πληθώρα πολιτιστικών χώρων: Kunsthalle, Krems (2020), Galleria Nazionale delle Arti, Tirana (2019), Museo Novecento, Florence (2017), MAC, Musée d’Art Contemporain de Montréal (2014), Padiglione d’Arte Contemporanea – PAC, Milan (2014), Jeu de Paume, Paris (2013), Kunsthaus Zurich, Zurich (2010), Bloomberg Space, London (2010), The Center for Contemporary Art – CCA, Tel Aviv (2009), MoMA PS1, New York (2006) and Contemporary Arts Museum, Houston (2005).

 

Ανάμεσα στις ομαδικές εκθέσεις που έχει συμμετάσχει, ο Αντριάν Πάτσι έχει εκθέσει έργα του στην 14η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia (2014), στην 48η και την 51η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης- La Biennale di Venezia (1999 και 2005), στην 15η Biennale of Sydney (2006); στην 15η Quadriennale di Roma, όπου του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο (2008); στην Biennale of Lyon (2009, και τέλος στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2013).

Τα έργα του συμπεριλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες και προσωπικές συλλογές, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω: Metropolitan Museum, New York, Museum of Modern Art, New York, Musée d’Art Contemporain de Montréal, Centre Pompidou, Paris, Israel Museum, Jerusalem, MAXXI, Rome, Fundacio Caixa, Barcelona, Moderna Museet, Stockholm, Kunsthaus Zürich, Zurich, Switzerland, UBS Art Collection, London, Museum of Contemporary Art, Miami, New York Public Library, New York, Solomon Guggenheim Foundation, New York, Seattle Art Museum, Seattle.

 

Ο Αντριάν Πάτσι διδάσκει ζωγραφική και εικαστικές τέχνες στη Nuova Accademia di Belle Arti (NABA) στο Μιλάνο. Έχει διδάξει επίσης στην Accademia Carrara di Belle Arti στο Πέργαμο 2002-2006 και το IUAV στη Βενετία 2003-2015, ενώ έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια σε πολλά Πανεπιστήμια, Ακαδημίες και Ινστιτούτα Τέχνης σε διάφορες χώρες.

Συντελεστές

 

Μία συνεργασία του Counterpoints Arts με το Victoria Square Project

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, Διευθύντρια VSP

 

Διοργάνωση: Victoria Square Project

Συντονισμός παραγωγής: Δωροθέα Κρητικού

Βοηθός παραγωγής: Manon Ceyssel

Συντονισμός διαμεσολάβησης: Ευτυχία Ράμα

Βοηθός συντονισμού διαμεσολάβησης: Σωτηρία Σταθάτου

Ανάπτυξη κοινότητας και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Μαρίνα Νάκη

Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Δάφνη Κρέμα

Διοικητική υποστήριξη: Ηρώ Ζιώζια

Έρευνα: Άγγελος Κωσταμπάρης

Επικοινωνία και ανάπτυξη: Ιωάννα Ντάλη

Βοηθός επικοινωνίας: Naomi Christophe

 

Γραφιστικός σχεδιασμός: Κώστας Αργυρίου

Μεταφράσεις: Τίνα Στάϊκου

bottom of page