top of page

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ CO-LIVING ROOM

co_Living_Room_FB_COVER_GROUP.jpg

Το Victoria Square Project προσκαλεί Αθηναίες και Αθηναίους στη δημιουργία της κοινότητας του co-Living Room. Μέσα από ένα δίμηνο πρόγραμμα διαδικτυακών δραστηριοτήτων, από τις 12 Απριλίου έως τις 30 Μαΐου, συγκροτούμε την κοινότητα του co-Living Room. Φτιάχνουμε έναν κοινό τόπο ανταλλαγής ιδεών, ελεύθερης έκφρασης και ψυχαγωγίας για όλους και όλες χωρίς διακρίσεις. Το co-Living Room υλοποιείται στο πλαίσιο του co-Athens και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Victoria Square Project με πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του Δήμου Αθηναίων Curing The Limbo. 


Η προσέγγιση μιας διαδικτυακής κοινότητας του καθιστικού προέκυψε ύστερα από προβληματισμό γύρω από την ιδέα του συν-υπάρχειν. Ενισχύθηκε από την ανάγκη όλων μας για κοινωνικοποίηση λόγω της μακράς απομόνωσης. Καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να δημιουργήσουν μαζί μας μία κοινότητα, σχέσεις, αντικείμενα και στιγμές μέσα από τα καθιστικό τους! 

Τα μέλη της κοινότητας θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν έναν διάλογο γύρω από την τέχνη και τον σχεδιασμό μέσα από δωρεάν εργαστήρια και συναντήσεις. Τα εργαστήρια είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της κοινότητας του co-Living Room, καθώς φιλοδοξία του Victoria Square Project είναι να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει την κοινότητα και μετά το πέρας του πρώτου κύκλου εργαστηρίων. 

 

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων
 

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τρία εργαστήρια παραγωγής γλυπτικών αντικειμένων που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση ηλεκτρονικά, μαθήματα ΑfroFitness ένα πρόγραμμα γυμναστικής και ανοιχτές συζητήσεις. Μέσα από μία σειρά διαδικτυακών συναντήσεων δημιουργούμε τον χώρο, τον χρόνο και τον τρόπο για να συνυπάρξουμε μαζί φτιάχνοντας ένα κοινό διαδικτυακό σαλόνι. 


Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων σχεδιασμού η κοινότητα δημιουργεί θραύσματα/αντικείμενα μιας συλλογικής ταυτότητας, μέσα από τα οποία συνδέεται και ενσωματώνει στις καθημερινές της πρακτικές τα αποτελέσματα της συλλογικής δημιουργίας της. Παράλληλα με τα εργαστήρια, τα μέλη της κοινότητας οργανώνουν και συμμετέχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις που αφορούν την καθημερινότητα της, τις εμπειρίες και τις αναζητήσεις της. Αναζητούμε τα στοιχεία εκείνα που ενοποιούν την κοινότητα σε ένα σύνολο και αναδεικνύουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά των πολλαπλών ταυτοτήτων της. 


Δηλώσεις συμμετοχής


Τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα ή όλα τα εργαστήρια μέσω της παρακάτω φόρμας και στη συνέχεια θα τους μοιραστεί πληροφοριακό υλικό καθώς και τα υλικά του εργαστηρίου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά στα ελληνικά, με δυνατότητα παράλληλης μετάφρασης στα αγγλικά. 


Ειδικά για το εργαστήριο ΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ την 1η Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μία δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα του εικαστικού φωτισμού και θα δοθούν διευκρινίσεις για το συλλογικό έργο που θα παραχθεί από τους συμμετέχοντες. 
 

Βρείτε παρακάτω τις περιγραφές των εργαστηρίων και δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα! Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής των εργαστηρίων.
 

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος: https://forms.gle/mJGU7GYA97dZ23r78

Περιγραφές εργαστηρίων


ΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ | Εργαστήριο εικαστικού φωτισμού


Η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight, με πολύχρονη εμπειρία σε αστικές εγκαταστάσεις, μας παρουσιάζει τα διαφορετικά στάδια σχεδιασμού μιας συμμετοχικής φωτιστικής παρέμβασης. Η ομάδα Beforelight μαζί με τη σχεδιάστρια φωτισμού Δήμητρα Αλουτζανίδου, η οποία θα σχεδιάσει το module και την τελική παρέμβαση, προσκαλούν τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το δικό τους φωτιστικό αντικείμενο, περνώντας από τα στάδια της ιδέας, του σχεδιασμού, του πειραματισμού και της κατασκευής. Κατά την ολοκλήρωση του διήμερου εργαστηρίου, θα συλλεχθούν τα τελικά έργα και θα συντεθούν με διάταξη τέτοια ώστε να δημιουργήσουν το κεντρικό φωτιστικό του καθιστικού του Victoria Square Project. 


Παρουσίαση εργαστηρίου και σχεδιασμός φωτιστικού: Δήμητρα Αλουτζανίδου (Dimmer Lighting)


Συνολικός Αριθμός Συμμετεχόντων: 30

Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 4 ώρες τα εργαστήρια του Σαββάτο & 3 ώρες της Κυριακής 

 

Η ΚΟΥΠΑ | Εργαστήριο κεραμικής
 

Βασική διαδικασία γύρω από την οποία πλαισιώνεται το καθιστικό είναι η χαλαρή κοινωνικοποίηση μέσω του «να πιούμε μαζί τον καφέ/τσάι μας». Το εργαστήριο κεραμικής έρχεται να επικεντρωθεί στη διαδικασία πλάσης ενός καθημερινού αντικειμένου (μιας κούπας), η οποία θα φέρει στοιχεία των συμμετεχόντων και θα αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία της ταυτότητας του σερβίτσιου του Victoria Square Project. Μέσα από τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη της κεραμικής, θα πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές για τη δημιουργία μιας κεραμικής κούπας στα πλαίσια μιας κοινής γλώσσας. Στο τέλος, ο κάθε ένας θα λάβει πίσω την κούπα του στην τελική μορφή της και με άξονα την αισθητική αυτών των αποτελεσμάτων, θα δημιουργηθούν επιπλέον αντίγραφα για το καθιστικό του VSP.  


Συνολικός Αριθμός Συμμετεχόντων: 30
Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 1,5 ώρα / συνάντηση

 

 

ΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ | Εργαστήριο εργόχειρου
 

Η κοινότητα της γειτονιάς της Βικτώριας θα ενωθεί δια του διαχωρισμού. Το εργαστήριο θα οδηγηθεί στη δημιουργία ενός συλλογικού γλυπτικού έργου-παραβάν μέσω ατομικών εκφράσεων για τις έννοιες του ταξιδιού, της μετακίνησης, της διαδρομής, του ίχνους και της μετάβασης. Το  “παραβάν" θα είναι ένα προϊόν που θα περιλαμβάνει τεχνικές κεντήματος και ραπτικής, εκ των οποίων θα προκύψουν ελεύθερα μοτίβα, όγκοι και σχέδια, μια πολυεπίπεδη και ανάγλυφη επιφάνεια. Ο κάθε συμμετέχων-ουσα του εργαστηρίου θα ιχνηλατήσει με νήματα το δικό του ταξίδι αρμονικά μπλεγμένο με αυτό του διπλανού του. Με το πέρας τους, τα ξεχωριστά ατομικά έργα συλλέγονται και συντίθενται ώστε το ‘’παραβάν’’ που θα πλαισιώσει το καθιστικό του Victoria Square Project, να φτάσει στην τελική μορφή του. 


Συνολικός Αριθμός Συμμετεχόντων: 30
Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 1,5 ώρες / συνάντηση

AfroFitness | Μαθήματα αφρικάνικου χορού
 

To AfroFitness είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει παραδοσιακές αφρικανικές χορευτικές κινήσεις έντασης και διάρκειας με σύγχρονες χορευτικές κινήσεις. Το μάθημα γίνεται ενσωματώνοντας το ΑfroΒeat στυλ στην κινησιολογική μας έκφραση και με αυτον τον τρόπο συνδεόμαστε με τον ρυθμό. Το AfroBeat είναι ένα ύφος χορού που ήρθε στο προσκήνιο τη δεκαετία του '70. Προέρχεται κατευθείαν από τους δημοφιλείς χορούς του δρόμου στην Αφρική όπως το Kuduro, το Azonto, το Soukous και πολλά άλλα. Η τάξη απευθύνεται σε όλους (γυναίκες και άνδρες, ακόμη και εκείνους χωρίς προηγούμενη χορευτική εμπειρία) που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω την χορευτική τους έκφραση, καθώς και σε όσους επιθυμούν μόνο να χαλαρώσουν ή να γνωρίσουν τον αφρικάνικο πολιτισμό του μέσω του χορού και της μουσικής.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε άνετα ρούχα, μια μικρή πετσέτα και φυσικά νερό.


Συνολικός Αριθμός Συμμετεχόντων: 30
Συναντήσεις: 8 / 2 την εβδομάδα
Διάρκεια: 1 ώρα

 


Συντελεστές εργαστηρίων
 

Ιδέα, Επιμέλεια, Επικοινωνία

Victoria Square Project

Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου | Διευθύντρια

Δωροθέα Κρητικού | Συντονίστρια Προγραμμάτων & Δράσεων
Άγγελος Κωσταμπάρης | Community Liaison

Χριστιάνα Νάτσικα | Συντονίστρια βικΤΩΡιΑ ΤΩΡΑ

Ιωάννα Ντάλη | Συντονίστρια Επικοινωνίας & Ανάπτυξης
Ηρώ Ζιώζια | Διοικητική Υποστήριξη


 

Συντονισμός


Νικόλας Κανάβαρης | Υπεύθυνος Καταγραφής και Αξιοποίησης Υλικού

Είναι αρχιτέκτονας και ακτιβιστής που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πτυχίο αρχιτέκτονα μηχανικού και είναι τελειόφοιτος στο ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» του ΕΜΠ. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει παράσχει επικουρικό διδακτικό έργο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο ΕΜΠ σε θέματα κατοίκησης. Επίσης εργάζεται και ως σκηνογράφος στο θέατρο. Το βασικό του ερευνητικό ενδιαφέρον είναι η παραγωγή του χώρου ως αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ της «ταυτότητας» και της «ετερότητας». Προσπαθεί να προσεγγίσει αυτή τη σχέση μέσα από το πρίσμα της θεωρίας των κοινών. Έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει το θεωρητικό  έργο σε περιοδικά και συνέδρια, έχει υλοποιημένο έργο γύρω από τα κοινά στην Αθήνα και έχει δουλέψει στη μετάφραση στα Ελληνικά βιβλίου γύρω από τα κοινά. Τέλος δείχνει έντονο ενδιαφέρουν για ανοικτές, συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες που βασίζονται στην ιδέα ότι η ετερογένεια σε μια ομάδα δεν είναι βάρος αλλά υπόσχεση επιτυχίας.
 


Bijan Reisi Nafchi  | Βοηθός Υλοποίησης Δράσης

Υλοποίηση 
 

Beforelight | Εργαστήρια φωτισμού

Η ομάδα Beforelight σχηματίστηκε το 2007 για να πειραματιστεί με το φως και πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας light art παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, ενεργοποιώντας τη συμμετοχή των πολιτών.

Οι φωτιστικές παρεμβάσεις της στην οδό Πιττάκη και στη Στοά Εμπόρων στην Αθήνα, αποτέλεσαν καινοτόμες προτάσεις δημιουργικού φωτισμού, ανανεώνοντας τη φυσιογνωμία της πόλης. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις, μουσεία και φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Beforelight μέλη είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.
 

Δήμητρα Αλουτζανίδου | Εργαστήρια φωτισμού


Αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. (με κατεύθυνση στη σκηνογραφία-ενδυματολογία) συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σε δύο δημιουργικά πεδία: τις Γραφικές Τέχνες και τα Πολυμέσα στο Ε.Α.Π., και τον Σχεδιασμό Φωτισμού στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (UPC). Στην πρωτεύουσά της, τη Βαρκελώνη, εργάστηκε ως σχεδιάστρια φωτισμών για αρχιτεκτονικά projects, ενώ ως και σήμερα εργάζεται για το θέατρο σε παραγωγές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. 

Βασικό κομμάτι του πειραματισμού της με το φως αποτέλεσε η συμμετοχή της στην εικαστική ομάδα φωτισμού Beforelight (2007-2019). Το 2017 μπαίνει στον χώρο του personalized lighting design ιδρύοντας το Dimmer Lighting. Έχοντας ανάγκη να συνδυάσει την σκηνογραφία με τον φωτισμό και να τα μετουσιώσει σε αντικείμενο, σχεδιάζει και κατασκευάζει φωτιστικά ανάλογα με τον χώρο τοποθέτησής τους και τις εκάστοτε αισθητικές και φωτιστικές ανάγκες.  


Κωνσταντίνα Ντάλη | Εργαστήρια Κεραμικής

Η Ντάλη Κωνσταντίνα γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών των Ιωαννίνων και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Καλών Τεχνών της Λισαβώνας. Ασχολείται κυρίως με τη γλυπτική και την κεραμική. Μαθήτευσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα δίπλα στον κεραμίστα Μένανδρο Παπαδόπουλο και στην ζωγράφο Ελένη Καλοκύρη. Επίσης συμμετείχε στο 4ο συμπόσιο γλυπτικής του Θεόδωρου Παπαγιάννη μαζί με το γλύπτη Σπύρο Λισγάρα. Έχει παραδώσει μαθήματα εικαστικών σε πρόσφυγες και μετανάστες στο Tempelhof campus του Βερολίνου. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, workshops και εικαστικά φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Σεβαστιάνα Κωνστάκη | Εργαστήρια εργόχειρου

Η Σεβαστιάνα Κωνστάκη (Ρόδος, 1989) σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού με τίτλο ΙNSTEAD (παραποιήσεις) στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η καλλιτεχνική και ερευνητική πρακτική της κινείται στο χώρο του ενδιάμεσου. Περιλαμβάνει αντικείμενα-αφηγήσεις για την επανασύνδεση του σώματος με τις φαντασιώσεις του, όπως πλεκτά/γλυπτά ρούχα, κολάζ, χάρτες, σχέδια, και καλλιτεχνικά βιβλία με απεικονιστικά εργαλεία που πηγάζουν από τη διασταύρωση αρχιτεκτονικής, τέχνης και μόδας. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες από το ευρύτερο φάσμα των τεχνών, εικαστικών, παραστατικών, ερμηνευτικών και κοινωνικών. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας μιας σειράς συναθροίσεων και καλλιτεχνικών συζητήσεων στη Δροσιά Αττικής με τίτλο Institute of Post-Epicurean Garden (iPeg) και Artistic and Creative Consultant της Bespoke Communications. Συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «Emfylo-ποιείν. to construct the gender» στην γκαλερί a.antonopoulou (2019). Ήταν project coordinator του Victoria Square Project (2017/2018) και βοηθός έκθεσης στη documenta 14 (2017). Είναι Artworks Fellow 2020, που υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. (https://studioofasevia.com/)
 


Μαρία Φωκά | Εργαστήρια εργόχειρου

 

Η Μαρία Φωκά είναι fashion artist, με πτυχίο από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τις σπουδές της ακολούθησαν ‘’Fashion History and Theory’’ short courses στο Central Saint Martins του UAL, ‘’Gender and Intersectionality’’ από το University of Ireland, ‘’Circular Fashion: Design, Science and Value in a Sustainable Clothing Industry’’ από το Wageningen University & Research x edX online σεμινάρια, σπουδές για ‘’Πατρονίστ-Μοντελίστ’’ από το Romina Karamanea Fashion School στην Αθήνα, και σεμινάρια δημιουργικής γραφής.
Η πρακτική της περιστρέφεται γύρω από το wearable design, αναπαραστάσεις σωματικότητας μέσω του αμαλγάματος σώματος-μηχανής, και τις αφηγήσεις που δημιουργούνται μέσω της συνομιλίας του βιολογικού και του κοινωνικού εαυτού μέσω καθημερινών πρακτικών. Αντιλαμβάνεται την έννοια της χίμαιρας και τον μυθικών όντων που όλοι είμαστε και όλοι ενσαρκώνουμε μέσω της πολυγραφικής διαδικασίας του ντύνεσθαι ως πράξη ενεργητική, και για αυτό ξεκινάει τη μελέτη της εκ των έσω. Χρησιμοποιεί το μέσο του collage σε κάθε του μορφή -  όταν δημιουργεί body-machines, όταν συνθέτει ψηφιακά artworks, όταν γράφει και όταν ντύνεται κάθε πρωί. 
Πέρα από τη ιδιότητά της ως freelance καλλιτέχνις, εργάζεται ως σχεδιάστρια μόδας σε μια εταιρεία παιδικών ενδυμάτων, ως copywriter, και συνεργάζεται με καλλιτέχνες από πληθώρα πεδίων.


Jessica Onyinyechi Anosike | AfroFitness 


 

 

Γραφιστικός σχεδιασμός


Στέλιος Φραγκουλάκης


Βίντεο

 

Ιωάννης Καμπάνης

___
Το co-Living Room αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος UIA. 

bottom of page